
02 maig El Museu de l’Empordà reobre amb un edifici renovat i una nova mirada a la col·lecció
- L’equipament reobre les seves portes després d’una reforma integral que ha inclòs tant l’edifici com el projecte museològic i museogràfic. S’han renovat 1.212 m² distribuïts en quatre plantes. El nou museu compta amb espais expositius més amplis, reserves visitables, una nova àrea de restauració i millores en l’eficiència energètica.
- El nou discurs expositiu neix d’un procés participatiu iniciat el 2021 que ha implicat més de 500 persones. Aquesta proposta museològica ofereix una visió contemporània i inclusiva de l’art, abastant des de l’antiguitat fins a l’actualitat, amb una destacada presència d’obres de dones artistes i una gran diversitat de tècniques i formats, representativa de la col·lecció.
- El projecte, impulsat per l’Ajuntament de Figueres amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea a través del Fons Europeu Next Generation, reobre al públic després de gairebé quatre anys de treballs. La ciutadania podrà gaudir d’una jornada de portes obertes durant el cap de setmana del 3 i 4 de maig, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres.
El Museu de l’Empordà inaugura una nova etapa amb la reobertura de les seves instal·lacions, després d’una reforma integral de l’edifici i d’una renovació profunda del seu projecte museològic i museogràfic.
Amb una inversió d’1,5 milions d’euros —finançada amb fons europeus Next Generation i aportacions de l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya—, la intervenció ha afectat 1.212 m² repartits en quatre plantes. S’han redefinit els espais per optimitzar-ne l’ús: a la planta soterrani es troba l’auditori (ja en ús i obert al públic en una primera fase de la reforma), a la planta baixa l’espai dedicat a exposicions temporals, que s’ha ampliat, i que es va obrir ara fa un any; a la primera i segona planta es desplega l’exposició de la col·lecció, i al quart pis es concentren les reserves visitables, les oficines i una nova àrea de restauració d’obres d’art.
El projecte ha comportat també una important millora en eficiència energètica, amb la instal·lació de sistemes de climatització avançats, il·luminació LED i plaques solars, que permeten un estalvi energètic superior al 60%.
Un projecte museogràfic participatiu i renovador
El nou Museu de l’Empordà s’ha construït a partir d’un ampli procés participatiu que ha implicat més de 500 persones. Aquest diàleg amb la ciutadania ha permès elaborar el projecte museològic, a cura de Margarida Loran; mentre que Cristina Masanés i Pere Parramon han estat els responsables del guió museogràfic final, amb el suport de l’equip del museu, encapçalat per Eduard Bech-Vila.
El discurs expositiu abandona la cronologia tradicional i opta per una mirada inclusiva i contemporània, que aborda temàtiques rellevants per a la ciutadania i incorpora una gran diversitat de tècniques i sensibilitats. De les prop de 3.000 peces que conformen el fons del museu, se n’exposa un 10%, amb una presència destacada d’obres de dones artistes, que representen el 20% del total d’artistes en exposició. El recorregut inclou pintura, escultura, dibuix, instal·lacions, fotografia, obra gràfica, arqueologia i indumentària, amb un abast cronològic que va de l’antiguitat fins al 2024.
La nova proposta també reivindica la història de les col·leccions del Museu, des dels seus orígens, marcats per donacions de prohoms locals i dipòsits d’institucions com el Museo Nacional del Prado, fins a la producció artística vinculada al territori, que configura el mapa creatiu de l’Empordà. Aquesta dimensió històrica es desplega al llarg del recorregut mitjançant la selecció de 50 obres rellevants de la col·lecció empordanesa, presentades amb cartel·les ampliades. La trajectòria del fons del museu, que comença l’any 1876 amb la donació de Joan Tutau al futur Museu de Pintura del Col·legi d’Humanitats —avui institut Ramon Muntaner—, s’explica mitjançant un audiovisual instal·lat a l’àrea de les reserves. La renovació ha fet possible, per primera vegada, l’obertura d’aquest espai al públic i ha permès també dur a terme tasques de conservació preventiva i millora de les condicions de preservació del fons.
Portes obertes
Amb motiu de la reobertura, el divendres 2 de maig el Museu oferirà una jornada de portes obertes de 20.15 h a 22.30 h. Les visites gratuïtes continuaran el cap de setmana del 3 i 4 de maig, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu (dissabte de 10 a 19 h, i diumenge de 10 a 14 h). El preu de l’entrada general seguirà sent de 5 euros.
Aquesta nova etapa reafirma el Museu de l’Empordà com a espai de referència cultural, compromès amb l’accessibilitat, la sostenibilitat i el vincle amb la comunitat.
No Comments