La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya fa públic un cens amb més de 1.300 artistes identificades a les seves col·leccions i recull algunes de les seves veus a través de l’enregistrament d’entrevistes.
Des del 2019 la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya està impulsant la recerca i l’estudi de les artistes que formen part de les seves col·leccions amb la idea de rescatar-les i recuperar-ne l’obra i la memòria. Es treballa amb l’objectiu de reivindicar el paper que les artistes han tingut en l’art català i amb la necessitat de generar noves recerques per posar en valor i difondre les seves creacions.
Dirigit per la investigadora i historiadora de l’art Elina Norandi, posem a l’abast de tothom aquest cens on s’han identificat més de 1300 artistes des del segle XVII fins als nostres dies, amb una presència majoritària d’artistes contemporànies. Un cens que ha fet emergir de l’oblit una xifra molt significativa d’autores i que ha de servir per estudiar i donar veu a moltes artistes, moltes fins ara desconegudes o de les quals en tenim molt poca informació.
La tasca de recopilar les dades bàsiques de totes les artistes presents als museus d’art de la Xarxa possibilitarà el fet d’elaborar una genealogia artística femenina al nostre país i pot esdevenir un punt de partida per començar a aprofundir-hi tant en l’àmbit museístic com en l’acadèmic. Així mateix ha d’afavorir la detecció de mancances en les col·leccions públiques i estimular l’increment de obres d’artistes en les noves adquisicions.
Es tracta d’un treball en procés, porós, que contribuirà a establir les bases per desplegar un estudi més profund de caràcter obert. La voluntat és fer-lo créixer i completar-lo amb més dades que s’aniran incorporant a partir de noves adquisicions, recerques o exposicions, etc.