QUIMERA. Arxiu LGTBIQ+

L’Arxiu LGTBIQ+ que posa en marxa la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya recupera les dues accepcions de la idea de Quimera -un monstre i un impossible- amb la intenció de compilar per primera vegada, les obres i els projectes desenvolupats per les institucions implicades, vinculats a imaginaris, vivències o identitats LGTBIQ+.

 

L’arxiu s’activarà com un dispositiu híbrid, virtual i d’accés obert, configurat per múltiples parts de caràcter mutant en desenvolupament constant. A mesura que es vagi completant, les usuàries o investigadores podran accedir a les obres de les col·leccions a partir d’un conjunt de constel·lacions temàtiques, facilitant així les recerques específiques. De la mateixa manera, es podran recuperar aquelles accions curatorials, de mediació o d’educació, així com les publicacions amb una perspectiva queer que ja s’han realitzat.

Quimera_segell-color-sense fons

Quimera permetrà començar a dibuixar una cartografia d’artistes LGTBIQ+ que han estat maltractats per l’statu quo, violentats en la seva quotidianitat i menyspreats i oblidats per les institucions i les narratives oficials de la Història de l’Art. De fet, l’arxiu ajuda a evidenciar la manca d’artistes i d’imaginaris LGTBIQ+ presents a les Col·leccions de la XMAC. Per tant, aquest arxiu també hauria d’ajudar a reparar aquestes mancances, convidant a que els museus implicats utilitzin la Quimera com a marc de referència per a desenvolupar dinàmiques de treball -curatorials, de recerca, de mediació, polítiques d’adquisicions- que integrin de manera més intensa una perspectiva queer.

 

La gràfica creada pel col·lectiu EL LOCAL funciona finalment com una declaració d’intencions visual. Aquesta representa una imatge híbrida combatent, magnètica i forta, com un talismà sense gènere ni raça, que mostra el poder de seducció de l’híbrid mitològic (la Gorgona, el Faune, la Quimera), reinterpretant referents artístics que van dels ex-libris decimonònics, passant per les imatges monstruoses i sensuals evocades per Ismael Smith o Aubrey Beardsley fins al món dels fanzins, l’estètica drag i el punk.