Una rapsòdia visual

Música, so i silenci a les col·leccions dels museus de la
Xarxa de Museus d’Art de Catalunya

Comissària: Montse Frisach

Música celestial versus
música apocalíptica

Si fem cas de la iconografia de les milers d’obres medievals on apareixen àngels músics, el cel cristià és el paradís dels melòmans. Així que si sou amants de la música ja us val la pena portar-vos bé en aquesta vida perquè és en el cel dels cristians on sembla que s’atresoren els sons més excelsos. Les grans jam sessions entre els àngels residents i les ànimes dels grans músics desapareguts de la història humana deuen ser llegendàries. Per als artistes medievals, els grans esdeveniments divins i humans s’anunciaven o s’amenitzaven amb la música d’éssers sobrenaturals, no fos que la música que feien els humans incités a actes pecaminosos. Així que quan una música ens toca l’ànima, encara la definim com a “música celestial”. Sembla ser que en els moments més complicats i sanguinaris, com el Judici Final o la Passió de Crist, també sona música però en aquest cas és una banda sonora semblant a una pel·lícula de terror.

Toquem i ballem.
Músics, danses i muses

Els artistes plàstics han estat amics de músics i ballarins, els han retratat i han representat la màgia dels concerts i els moviments en l’aire dels dansants. Com si la música i la dansa es pogués atrapar dins d’una tela, la pedra o el marbre. Gràcies a ells també hem vist els rostres dels músics anònims de carrer o els músics sense nom. Tot això, sense deixar d’invocar mai a les muses i santes.

La música de les formes

La música en les obres d’art visuals no només està en l’aparició de la música de manera naturalista o en el seus intèrprets. Les formes, la distribució dels diversos elements, els colors, els traços i els gruixos, la vibració de la composició són com les notes, els acords i el ritme d’una peça musical. La música està sobre un pentagrama o en la improvisació d’una banda però també en el moviment en l’espai en la dansa. Sovint les escultures abstractes són com els apunts dels coreògrafs; les pinzellades nervioses a les pintures com la cadència del jazz i en els mons paral·lels imaginats pels pintors s’amaga una música interna desconeguda i misteriosa.

El silenci és música

John Cage va confirmar amb la seva 4’33’’ que és impossible compondre una peça musical completament silenciosa. Mentre s’interpreta l’obra és molt difícil que no s’incorpori algun so, per mínim que sigui, per més que s’intenti. De la mateixa manera no és cert que Malévitx creés el no-res amb pintures com Blanc sobre blanc o Quadrat negre sobre fons blanc. El silenci és una utopia. La música sense silenci, però, no pot existir. “Hi ha qui pensa que la mort és el que li dona sentit a la vida. Per la mateixa regla de tres, el silenci podria ser l’únic que li dona sentit a la música”, escriu Mark Tanner, en el seu llibre Música i meditació. Jordi Savall va interrompre un cop l’òpera Orfeo al Liceu a causa dels sorolls de la gent que se sentien durant els segons de silenci de la composició de Monteverdi: “Els silencis són tan importants com els moment farcits de nota”. Les obres d’art visuals també contenen silencis molt diversos i ens provoquen silencis, en un món saturat de soroll.