06 juny Arrenca el cicle de diàlegs “Tàpies. Art i Territori” per commemorar l’Any Tàpies
- Un total de dotze museus d’art, disseminats per tot el territori català, participen del cicle impulsat per la XMAC.
- Les converses que integren aquest cicle entren en diàleg directe amb la programació, la col·lecció i l’ideari dels museus participants.
- El conjunt de les converses ofereix una mirada polièdrica de l’obra de l’artista català, així com de la seva evolució i trajectòria.
- Els tres primers diàlegs tindran lloc al juny mentre que el darrer se celebrarà al desembre.
- La XMAC recollirà en una publicació les veus dels 24 participants del cicle.
La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya està a punt d’encetar el cicle de diàlegs “Tàpies. Art i territori” amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l’artista Antoni Tàpies.
Es tracta d’una iniciativa col·lectiva, en la qual participaran una dotzena de museus que integren la XMAC. En aquest sentit, “Tàpies. Art i territori” vol reivindicar una figura cabdal per a la cultura catalana, de trajectòria internacional, tot propiciant-ne noves mirades i aportacions que connectin aquest llegat amb les col·leccions i amb la programació dels equipaments museístics que conformen el programa.
Així doncs, el Museu de Valls, el Museu d’Art de Girona, el MAMT. Museu d’Art Modern de Tarragona, el MEV. Museu d’Art Medieval, el MACBA. Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu de l’Empordà, el Museu d’Art de Cerdanyola, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu Abelló i la Fundació Palau proposen un programa en què es convidarà dos especialistes a cada museu, vinculats a l’àmbit artístic o acadèmic, per tal de reflexionar entorn del llegat tapià. Un total, doncs, de 24 veus que connectaran aquest llegat de tots amb el territori català i els museus que conformen aquest paisatge.
Amb plantejaments molt diversos que van des de Dau al Set, passant per les pintures matèriques, pels objectes, pels tapissos, pel romànic o l’orientalisme, però abordant temes vinculats directament amb l’educació, la poesia o la iconografia, el conjunt permetrà connectar la XMAC, des del territori i amb l’art, a través de Tàpies. En aquest sentit, és la primera vegada que la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya organitza un cicle d’aquestes característiques, tant pel que fa a l’abast territorial, com a la dimensió conceptual de la proposta.
El primer diàleg tindrà lloc el 13 de juny al Museu de Valls i el darrer està previst a la Fundació Palau el 12 de desembre. “Tàpies. Art i territori”, al llarg de sis mesos, viatjarà per tot Catalunya amb la voluntat de ressituar l’obra de Tàpies en el temps present. El conjunt d’aquest viatge quedarà recollit en una publicació que editarà la XMAC, durant la primera meitat del 2025, i que recollirà les reflexions i les idees clau que oferirà el calidoscopi de veus que han estat convidades.
No Comments